Ταξίδι στον Κόσμο του Μπάσκετ: Japan

Ευκαιρίας δοθείσης λοιπόν (αφού το lockdown ακόμα καλά κρατεί), ανοίγουμε μία νέα στήλη που ονομάζουμε “Ταξίδι στον Κόσμο του Μπάσκετ” και που θα προσπαθούμε να εμπλουτίζουμε τακτικά  με αναφορές στα πρωταθλήματα χωρών του κόσμου, τον τρόπο διεξαγωγής τους, αλλά και τα στοιχεία που πιστεύουμε πως πρέπει να τονιστούν για αυτά. Την στήλη αυτήν θα την βρίσκετε εδώ στο site μας vafiras.gr, στην επιλογή ΑΡΘΡΑ από το κεντρικό μενού και FIBA – EUROLEAGUE – EUROCUP.

Το ταξίδι μας λοιπόν ξεκινά με το πρωτάθλημα της μακρινής Ιαπωνίας. Είναι ένα πρωτάθλημα που έχει περάσει από αρκετά κύματα. αλλά όπως φαίνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια με την δυναμική επέμβαση της FIBA, έχει βρει τον δρόμο του και το ύφος του.

ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο Ιαπωνικός Σύνδεσμος Μπάσκετ ιδρύθηκε το 1930 και έχει λειτουργήσει τα κορυφαία πρωταθλήματα μπάσκετ της Ιαπωνίας με διάφορα ονόματα από το 1967. Τα πρωταθλήματα της χώρας ήταν για δεκαετίες ερασιτεχνικά. Οι ομάδες στηρίζονταν κατά κανόνα σε έναν μεγάλο χορηγό (μεγάλες εμπορικές και παραγωγικές εταιρίες κατά κύριο λόγο), οι οποίες προσλάμβαναν τους παίκτες ως υπαλλήλους τους. Το JBA άρχισε να ερευνά την επαγγελματικοποίηση του μπάσκετ το 1993, και το 1997 επέβαλε την απαγόρευση των επαγγελματιών παικτών. Η δομή του Ιαπωνικού Super League παρέμεινε ερασιτεχνική στη φύση, με τις περισσότερες ομάδες να παραμένουν υπό τον έλεγχο ενός εταιρικού χορηγού / ιδιοκτήτη.

Το 2005 ξεκίνησε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα η bj league σε ανταγωνισμό βέβαια με το Super League, βασισμένο σε ένα αμερικανικό σύστημα franchise επαγγελματικών ομάδων. Σε απάντηση, το JBA επανεκκίνησε το Super League ως Japan Basketball League το 2007, αλλά υπήρχε ακόμα ένα μείγμα επαγγελματικών και εταιρικών ομάδων στην διοργάνωση. Το JBL μετονομάστηκε και πάλι ως το Εθνικό Πρωτάθλημα Μπάσκετ το 2013. Από την ίδρυση του  bj league το 2005, και οι δύο διοργανώσεις επέκτειναν γρήγορα τον αριθμό των ομάδων, με 45 ομάδες να συμμετέχουν μεταξύ των δύο διοργανώσεων το 2015.

Η FIBA, η διεθνής διοίκηση μπάσκετ, ασχολήθηκε με τον διαχωρισμό και την αποδιοργάνωση του αθλήματος στη χώρα. Μετά την αποτυχία της JBA να συμμορφωθεί με τις προθεσμίες για την έναρξη της αναδιοργάνωσης των εγχώριων πρωταθλημάτων, η FIBA ​​ανέστειλε την Ιαπωνία από τις διεθνείς διοργανώσεις τον Νοέμβριο του 2014. Δημιουργήθηκε μια ειδική ομάδα για τη διερεύνηση της αναμόρφωσης των εγχώριων πρωταθλημάτων και ο Saburō Kawabuchi διορίστηκε συνπρόεδρος. Τον Μάιο του 2015, μετά από σύσταση της FIBA, ο Kawabuchi διορίστηκε πρόεδρος της JBA.  Η συγχώνευση των δύο ανταγωνιστικών πρωταθλημάτων στο B.League ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2015 και η διεθνής αναστολή καταργήθηκε από την FIBA ​​τον Αύγουστο. Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Softbank ορίστηκε ως ο κορυφαίος χορηγός του πρωταθλήματος για την εναρκτήρια σεζόν τον Μάρτιο του 2016. Το πρωτάθλημα του 2016-2017 ξεκίνησε με όλες τις ομάδες  να συμμετέχουν πλέον στο νέο πρωτάθλημα.

Η ΔΟΜΗ: Το ενιαίο πλέον πρωτάθλημα αποτελείτε από τρεις κατηγορίες. Η Β1 με 20 ομάδες και η Β2 με 16 ομάδες αποτελούν τις επαγγελματικές κατηγορίες ενώ η Β3 με 11 ομάδες αποτελείτε μόνο από ημιεπαγγελματίες παίκτες.

Οι Β1 και η Β2 χωρίζονται σε δύο περιφέρειες, την Ανατολή και τη Δύση. Στην Β1, κάθε ομάδα παίζει 60 αγώνες κανονικής περιόδου που αποτελούνται από 36 παιχνίδια εναντίον ομάδων στη δική τους περιφέρεια (4 παιχνίδια εναντίον κάθε ομάδας) και 24 παιχνίδια εναντίον ομάδων της άλλης περιφέρειας  (2 παιχνίδια εναντίον οκτώ ομάδων και 4 παιχνίδια εναντίον των υπόλοιπων δύο ομάδων).

Οκτώ ομάδες προκρίνονται για τα play off, που αποτελούνται από  τις τρεις πρώτες ομάδες από κάθε περιφέρεια  και τις επόμενες δύο ομάδες με τα καλύτερα ρεκόρ, ανεξάρτητα από τη περιφέρειά τους, ως wild cards. Τα play off αποτελούνται από προημιτελικούς, ημιτελικούς και τελικούς γύρους, που κρίνονται στις τρεις νίκες σε κάθε γύρο. Κάθε γύρος παίζεται στο γήπεδο της ομάδας που τελείωσε με το υψηλότερο ποσοστό νίκης κατά τη διάρκεια της σεζόν. Επίσης για τον υποβιβασμό διεξάγονται αντίστοιχοι αγώνες  play off.

ΞΕΝΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ: Σε κάθε ομάδα στη Β1 και στη Β2 επιτρέπονται έως τρεις ξένοι παίκτες, εξαιρουμένου ενός ξένου γεννημένου παίκτη που έχει πολιτογραφηθεί Ιάπωνας πολίτης. Δύο ξένοι παίκτες επιτρέπονται στην πεντάδα στην διάρκεια του αγώνα. Οι πολιτογραφημένοι παίκτες μπορούν να παίξουν ως Ιάπωνες πολίτες και δεν έχουν περιορισμούς. Σε κάθε ομάδα επιτρέπεται ένας νατουραλιζέ παίκτης.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Japan Basketball Association, οι αλλοδαποί πολίτες που είτε γεννήθηκαν είτε μεγάλωσαν στην Ιαπωνία και αποφοίτησαν από ιαπωνικό δημοτικό και γυμνάσιο δεν θα αντιμετωπίζονται ως ξένοι παίκτες για τους σκοπούς αυτών των κανόνων.

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ: Αν μπορούσαμε να “κρίνουμε” το θέαμα που προσφέρεται στα γήπεδα της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, θα λέγαμε πως οι φίλοι μας οι Ασιάτες προσπαθούν να δώσουν στο θεατή ένα πιο ολοκληρωμένο θέαμα. Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι το επίπεδο δεν είναι κακό. Προσπαθούν να αποδώσουν γρήγορο μπάσκετ και σε συνεχόμενο υψηλό ρυθμό. Σε σύγκριση με το Ευρωπαϊκό λείπει η αντίστοιχη δύναμη στον τρόπο παιχνιδιού, οι ομάδες είναι κατά κύριο λόγο ομάδες των προπονητών -οι οποίοι παρεμπιπτόντως είναι οι περισσότεροι Ιάπωνες- και προσπαθούν να βγάλουν το αποτέλεσμα κατά κύριο λόγο μέσω των συνεργασιών μέχρι το τέλος του παιχνιδιού. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ακούγεται μουσική από το ηχοσύστημα των γηπέδων που συνοδεύει τις προσπάθειες των αθλητών, ενώ στα διαλλείματα του παιχνιδιού υπάρχουν οι cheerleaders αλλά και άλλα events.

Αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο και εν μέσω πανδημίας covid-19, ο αγώνες γίνονται με περιορισμένο αριθμό θεατών, αλλά με θεατές.  Θυμίζουμε πως τα ημερήσια νέα κρούσματα τo τελευταίο δεκαήμερο είναι από 1471 έως 2577 (από 25 Νοεμβρόυ μέχρι 5 Δεκεμβρίου), ενώ οι ημερήσιοι θάνατοι από 12 έως 43 (για τις ίδιες ημερομηνίες).

Αυτό όμως που μας έκανε εντύπωση στους αγώνες που παρακολουθήσαμε είναι μία λέξη που η έννοιά της έχει ξεθωριάσει στο λεξικό του παγκόσμιου μπάσκετ. Αυτή η λέξη είναι ο Σεβασμός.  Σεβασμός προς τον συμπαίκτη , στον προπονητή, στον αντίπαλο, στον διαιτητή, στον νικητή, στον ηττημένο, στον κόσμο. Με έκπληξη είδαμε στο τέλος των παιχνιδιών οι αντίπαλες ομάδες να υποκλίνονται η μία στην άλλη (κατά τον προσφιλή τους τρόπο χαιρετισμού και ένδειξης σεβασμού) αλλά και στους φιλάθλους που παραβρίσκονταν στο γήπεδο. Ενώ στο τέλος περπάτησαν το παρκέ στις τέσσερις πλευρές του και τους χαιρέτησαν ΟΛΟΥΣ. Παραθέτουμε δύο χαρακτηριστικά μικρά βίντεο:

Χαιρετισμός 1.

 

Χαιρετισμός 2.

 

Είναι το χαρακτηριστικό που θα έπρεπε να ζηλέψουμε από την μπασκετική κουλτούρα των Ιαπώνων; Να ένα καλό ερώτημα που σας καλούμε να συζητήσουμε (ή ότι άλλο θεωρείτε εσείς  πως είναι προς συζήτηση) στο facebook στο προφίλ του συλλόγου μας facebook.com/basketball.vafiras

 

Leave a Reply