ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ (του Λευτέρη Ναβροζίδη)

Με αφορμή την ανεπίσημη έναρξη της νέας χρονιάς για πολλούς από εμάς, πιστεύω πως είναι απαραίτητο να μην ξεχνάμε τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το μπάσκετ στους αθλητές του. Ωστόσο αν και τα γνωρίζουμε, πολλές φορές τα αγνοούμε για αυτό και απομακρυνόμαστε από το άθλημα. Παρόλα αυτά κανείς δεν το αποχωρίζεται για πάντα καθώς οι μνήμες θα τον συντροφεύουν πάντοτε.
    Ειδικότερα το μπάσκετ συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση των αθλητών.Το άθλημα προφανώς και δε χωρίζει ηλικίες, έτσι λοιπόν ένας μεσήλικας μπορεί να συνομιλήσει και να μεταδώσει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του σε ένα παιδί που κάνει τα πρώτα του βήματα στον αγωνιστικό χώρο. Όμως οι κοινωνικές σχέσεις των συναθλητών συχνά δεν περιορίζονται μέσα στο γήπεδο. Έτσι όλα αυτά υποστηρίζουν την προσπάθεια και τους στόχους της ομάδας, εξασφαλίζοντας ένα φιλικό περιβάλλον και μια ιδανική χημεία μεταξύ των παικτών.
     Όμως , πέρα των κοινωνικών σχέσεων, το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που προσφέρει διανοητική και πνευματική ανάπτυξη. Οι τακτικές του παιχνιδιού καθώς και οι γενικότερες βασικές αρχές του είναι τέτοιες που <<ακονίζουν>> τα μυαλά των αθλητών.  Από προσωπική εμπειρία μπορώ να πω πως η ομάδα μου, ο Βαφύρας μας, διδάσκει μπασκετική παιδεία και εξοπλίζει τους νέους αθλητές του με ήθος και κριτική ικανότητα τα οποία τους βοηθούν και στην καθημερινή τους ζωή. Η δική μου άποψη είναι πως η διανοητική ανάπτυξη και η ηθική καλλιέργεια των νέων αθλητών θα πρέπει να είναι πρωταρχικό μέλημα κάθε αθλητικού σωματείου το οποίο θα πρέπει να υπερβαίνει το αγωνιστικό κομμάτι.

    Για την σωματική ανάπτυξη , τα λόγια πιστεύω πως είναι περιττά. Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που συνδυάζει ταχύτητα, δύναμη και τεχνική. Η εντατική προσπάθεια οδηγεί στην συνεχόμενη βελτίωση των αθλητών ακόμη και αν υστερούν σε κάποιο κομμάτι. Η φράση <<no pain, no gain>> πιστεύω πως αντιπροσωπεύει στο έπακρο τα παραπάνω λεγόμενα μου. Για αυτό και πολλές φορές οι νέοι και συνήθως λιγότερο έμπειροι αθλητές, αποτελούν έναν σταθερό και συνήθως καθοριστικό παράγοντα στην αγωνιστική εικόνα της ομάδας, αφού η ταχύτητα και η δύναμη που προσφέρουν συνδυάζονται άψογα με την τεχνική και την σκέψη των έμπειρων <<μπασκετικών>>.
    Συνοψίζοντας λοιπόν, συνιστώ ανεπιφύλακτα στους νέους να ασχοληθούν με το μπάσκετ και να αποτελεί στόχο της καθημερινότητας τους, και στους παλιούς να συνεχίσουν να μεταλαμπαδεύουν στους νέους τις γνώσεις τους και να τους βοηθούν να εξελίσσονται όλο και περισσότερο. Ειδικά σε μια εποχή με πολλές δυσκολίες και ακόμη περισσότερες υποχρεώσεις για όλους μας, θα πρέπει  να μην παραμερίσουμε το άθλημα. Θέλω να πιστεύω πως το σημερινό άρθρο θα βοηθήσει στην συνέχιση του αθλήματος και όχι στην παρακμή του .
Ναβροζίδης Λευτέρης

Leave a Reply